Staram się raczej unikać kupnych batoników i ciastek. Jeśli mam
ochotę na coś słodkiego robię desery na bazie owoców, zagryzam „słodkiego
głoda” kawałkiem gorzkiej czekolady lub garścią suszonych owoców i orzechów albo piekę coś zdrowszego niż tradycyjne ciasto. Taki też jest ten keks – zdrowy, można bez wyrzutów sumienia
zjeść kawałek na drugie śniadanie lub podwieczorek i zaspokaja ochotę na coś
słodkiego. Polecam!
Składniki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki owsianej*
2 jajka
50 g oleju rzepakowego
80 g cukru brązowego
150 g puree z dyni**
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
orzechy, bakalie (u mnie orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, ziarna słonecznika, kilka pokrojonych suszonych moreli - możecie dać to, co lubicie najbardziej i w takiej ilości, jaka wam najbardziej odpowiada)
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuje się podobnie jak muffiny. W jednej misce wymieszać suche składniki - obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mokre - jajka, olej, dynię. Zawartość obu misek szybko ze sobą wymieszać (tylko do połączenia składników), dodać orzechy i bakalie i ponownie krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja piekłam w formie o wielkości ok. 9 cm x 21 cm) i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
* mąkę owsianą można kupić gotową w sklepie lub też zrobić samemu mieląc po prostu płatki owsiane
** puree z dyni to upieczone kawałki dyni, które dokładnie zblendowałam i zamknęłam w słoiczkach (polecam w sezonie dyniowym! przydaje się nie tylko do tego keksu ;) )
Wartość odżywcza 1 kawałka:
cały keks podzieliłam na 12 kawałków
wartość energetyczna: 155 kcal
białko: 3,5 g
tłuszcz: 9 g
węglowodany: 15 g
Smacznego!
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki owsianej*
2 jajka
50 g oleju rzepakowego
80 g cukru brązowego
150 g puree z dyni**
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
orzechy, bakalie (u mnie orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, ziarna słonecznika, kilka pokrojonych suszonych moreli - możecie dać to, co lubicie najbardziej i w takiej ilości, jaka wam najbardziej odpowiada)
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuje się podobnie jak muffiny. W jednej misce wymieszać suche składniki - obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mokre - jajka, olej, dynię. Zawartość obu misek szybko ze sobą wymieszać (tylko do połączenia składników), dodać orzechy i bakalie i ponownie krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja piekłam w formie o wielkości ok. 9 cm x 21 cm) i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
* mąkę owsianą można kupić gotową w sklepie lub też zrobić samemu mieląc po prostu płatki owsiane
** puree z dyni to upieczone kawałki dyni, które dokładnie zblendowałam i zamknęłam w słoiczkach (polecam w sezonie dyniowym! przydaje się nie tylko do tego keksu ;) )
Wartość odżywcza 1 kawałka:
cały keks podzieliłam na 12 kawałków
wartość energetyczna: 155 kcal
białko: 3,5 g
tłuszcz: 9 g
węglowodany: 15 g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz