Hej :) Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję pysznego jedzenia, które możecie zabrać ze sobą do pracy/do szkoły/na uczelnię. Tak się składa, że znowu (pierwsza propozycja - makaron z tuńczykiem i fasolką szparagową tu: klik) jest to obiadowa wersja sałatki mieszcząca się w jednym pudełku - i taką formę lubię chyba najbardziej (choć to nie znaczy, że tylko takie przygotowuję ;) ).
#2 Kuskus z cukinią i kurczakiem
Przepis z moimi zmianami pochodzi stąd: klik
Kurczak:
100 g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami* (lub zwykłej)
pieprz cytrynowy
1 mały ząbek rozgniecionego czosnku
szczypta suszonego imbiru
Wymieszać oliwę z przyprawami i tak przygotowaną marynatą natrzeć pierś kurczaka, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście minut (można dłużej). Po tym czasie usmażyć kurczaka na suchej grillowej patelni. Kiedy przestygnie - pokroić go na kawałki wielkości 'na jeden kęs'.
Kuskus z cukinią:
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 małej cukinii
łyżeczka oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami* (lub zwykłej)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Kaszę wsypać do miseczki, dodać szczyptę soli i zalać wrzątkiem do wysokości ok. 1 cm ponad poziom kaszy. Cukinię pokroić w kawałki i podsmażyć na patelni zaraz po usmażeniu kurczaka (na patelni pozostanie odrobina oliwy). Wymieszać cukinię z kaszą, dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę. W razie potrzeby posolić.
* To po prostu oliwa, która jest w słoiczku z suszonymi pomidorami. Nadaje daniu ciekawego posmaku i aromatu.
Wartość odżywcza porcji:
wartość energetyczna: 513 kcal
białko: 31 g
tłuszcz: 14,5 g
węglowodany: 64 g
Pamiętajcie, że zawsze w łatwy sposób możecie kontrolować liczbę kalorii. Wystarczy dodać mniej kaszy kuskus, a więcej warzyw, czy też zredukować ilość oliwy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz