24 kwietnia 2014

Zielony koktajl jabłkowo-pietruszkowy

Święta, święta i po świętach... Poświąteczny czas, kiedy to na talerzu pojawiło się kilka bardziej kalorycznych potraw i aktualna, prawie letnia pogoda przekładają się na nastrój w kuchni - ma być lekko i orzeźwiająco. 

Od dłuższego czasu w modzie są warzywne koktajle. Nikogo już nie dziwi zielony koktajl ze szpinakiem czy awokado. A próbowaliście kiedyś koktajlu z naszą starą poczciwą natką pietruszki? Pychota!



Składniki:
1 jabłko
pęczek natki pietruszki (lub mniej/więcej, w zależności od smaku; jeśli dopiero zaczynacie przygodę z warzywnymi koktajlami dodajcie na początek mniej)
woda/jogurt do odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie:
Jabłko pokroić (nie obierać!) i usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki razem zmiksować, dodając odpowiednio tyle wody lub jogurtu, aby koktajl miał konsystencję taką, jaką lubimy. 

Natka pietruszki to witaminowa bomba - jest bogata w witaminy A i C oraz żelazo. Dużo mówi się o jej właściwościach leczniczych - ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia oraz pomaga usuwać toksyny z organizmu. Podobno potrafi też złagodzić bóle menstruacyjne.

Smacznie i zdrowo! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz