7 kwietnia 2014

Prosta i szybka pasta kanapkowa z czerwonej fasoli

Kiedy dowiedziałam się, że pyszna różowa wędlinka ze sklepu nie jest po prostu upieczonym / ugotowanym / uwędzonym kawałkiem mięsa, a paprykowy serek nie składa się twarogu i drobno pokrojonej papryki, zaczęłam szukać pomysłów na kanapki, które nie będą jedynie kawałkiem chleba z chemią w kształcie czegoś "smacznego". I tak zaczęło się moje uwielbienie do wszelkiego rodzaju przygotowywanych w domu past kanapkowych - jajeczne, rybne, fasolowe... Do wyboru do koloru ;). Wystarczy tylko blender i 3 wolne minuty :).



Dotychczas raczej robiłam pasty kilkuskładnikowe. Co prawda gdzieś przewijały się przepisy, w których wykorzystuje się np. tylko fasolę z przyprawami, ale zawsze wydawało mi się, że to "nic specjalnego". Do czasu... Właśnie zblendowałam czerwoną fasolę z odrobiną oleju, czosnkiem i kilkoma przyprawami i wiecie co? Znika w mgnieniu oka, jest pyszna!

Przepis pochodzi z Jadłonomii - skarbnicy pomysłów na pasty kanapkowe (i nie tylko!)

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli:

Składniki:
Czerwona fasola (u mnie gotowana na parze Bonduelle) - 1 puszka
Olej z pestek winogron - 3 łyżki
Czosnek - 1 ząbek
Spora łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki
Szczypta suszonego oregano
Sól i pieprz 



Przygotowanie:
Odsączamy fasolę, a następnie wszystkie składniki razem blendujemy i gotowe!

Wartości odżywcze (w 100g):
wartość energetyczna: 149 kcal
białko: 6,9 g
tłuszcz: 6,3 g
węglowodany: 12,6 g

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz