Jak
rozpoczynam swój udany dzień? Gotuję kilka łyżek płatków owsianych, dodaję
mleko, świeże i suszone owoce, orzechy… - owsianka – "królewskie śniadanie".
Uwielbiam ją za smak, za to, jak wiele daje możliwości, za to, że nigdy się nie
nudzi i za to, że jest taka zdrowa! :)
Płatki owsiane zawierają głównie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, a także rozpuszczalny błonnik, który spowalnia pasaż jelitowy strawionego pokarmu. Miseczka owsianki dostarcza naszemu organizmowi dawkę energii i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Warto też wspomnieć, że płatki owsiane wpływają korzystnie na profil lipidowy (obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL) oraz wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego są skarbnicą minerałów (magnez, żelazo, cynk) i witamin (B1, B6, E).
Wartość
odżywcza owsianki zależy oczywiście od sposobu jej przygotowania i dodatków.
Jednak każdy znajdzie coś dla siebie – mamy tysiące możliwości. Od najprostszej wersji - po prostu ugotowanych płatków, po te urozmaicone różnymi kombinacjami sezonowych owoców, orzechów, pestek, przypraw... Owsianka może być "zupką" lub też być bardziej gęsta - w zależności od ilości dodanego mleka, wody, czy też soku (tak, owsiankę można też ugotować na soku! ;) ). Jak sami widzicie - ile ludzi tyle owsianek :).
Poniżej
przepis na jedno z moich ulubionych śniadań. Ostatnio upodobałam sobie dodatek kaszy manny do owsianki - efekt? Gęsta, kremowa owsianka. Spróbujcie!
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kaszy manny
1/4 szklanki mleka
garść borówek
kilka orzechów włoskich
łyżeczka miodu
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kaszy manny
1/4 szklanki mleka
garść borówek
kilka orzechów włoskich
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam odrobinę wody i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień do średniego i do gotującej się wody wrzucam płatki owsiane. Gotuję kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie do szklanki wlewam mleko i wsypuję kaszę mannę.
Gdy woda praktycznie całkowicie się wchłonie, wlewam mleko z kaszą i mieszam, aż owsianka uzyska pożądaną konsystencję (z podaną ilością mleka to dosłownie chwila. Ja lubię gęstą owsiankę, ale jeśli dla Was jest za gęsta - dolejcie mleka, jeśli z kolei nie chce odpowiednio zgęstnieć - zdejmijcie rondelek z gazu i przykryjcie go na kilka minut).
Dodaję łyżeczkę miodu i mieszam, żeby się rozpuścił.
Przekładam owsiankę do ulubionej miseczki, posypuję borówkami i posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość
odżywcza porcji:
Do rondelka wlewam odrobinę wody i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień do średniego i do gotującej się wody wrzucam płatki owsiane. Gotuję kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie do szklanki wlewam mleko i wsypuję kaszę mannę.
Gdy woda praktycznie całkowicie się wchłonie, wlewam mleko z kaszą i mieszam, aż owsianka uzyska pożądaną konsystencję (z podaną ilością mleka to dosłownie chwila. Ja lubię gęstą owsiankę, ale jeśli dla Was jest za gęsta - dolejcie mleka, jeśli z kolei nie chce odpowiednio zgęstnieć - zdejmijcie rondelek z gazu i przykryjcie go na kilka minut).
Dodaję łyżeczkę miodu i mieszam, żeby się rozpuścił.
Przekładam owsiankę do ulubionej miseczki, posypuję borówkami i posiekanymi orzechami włoskimi.
wartość
energetyczna: 343kcal
białko: 9,2g
tłuszcz: 12,4g
węglowodany: 46,7g
błonnik pokarmowy: 5,8g
Miłego dnia!
białko: 9,2g
tłuszcz: 12,4g
węglowodany: 46,7g
błonnik pokarmowy: 5,8g
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz